Daha ince ve hafif gözlük camı üretimi için son yıllarda çok önemli gelişmeler elde edildi. Böylece gözlük kullanan kişinin konforu da gün geçtikçe arttı. Yüksek indisli camlar, asiferik veya atorik camlar bu imkanı verdi.

Gözlük camı cinsini ve yüzeyini (siferik, asiferik veya atorik) seçerek, gözlükçü istediği camın kenar- ve göbek kalınlığını belirleyebilir. Bunun dışında uygun bir çerçeve büyüklüğü ve şekli de kalınlığı etkileyen en önemli faktörlerdendir.

Genel Prensip: Seçilen cam çapı ne kadar küçük ise, cam o kadar ince olur.

Konkav gözlük camlarında ancak model büyüklüğü kenar kalınlığını etkilerken, konveks camlarda sipariş verilen camın çapı tamamıyla kalınlığı ile orantılıdır. Ne kadar küçük bir çap siparişi verilirse, konveks cam o kadar ince üretilir.

Bilgisayar destekli OPTIMA yöntemi ile, gözlük camlarının kenar ve göbek kalınlığı teknik açıdan mümkün olan en minimum seviyeye indirilebilir. OPTIMA ile en küçük yuvarlak çaptan çok daha ince sonuçlar elde edilebilir.

OPTIMA‘nın Prensibi

OPTIMA’ da gözlük camının arka yüzeyi, diyoptrisi değiştirilmeden bütünüyle daha ince yontuluyor. Bunun sonucunda daha ince bir cam kazanılıyor ve bu cam sadece daha küçük ve yuvarlak değil, çerçevenin modeline benzeyen bir şekil ile üretiliyor. Camın kalınlığı ancak cam kesme makinesinde gerekli olan en ince kalınlıkla, özel OPTIMA çapı ile üretilir.

OPTIMA siparişi ne zaman gereklidir?

OPTIMA için bir örnek

Örnekteki cam, her astigmat camda olduğu gibi, iki farklı diyoptrim yönünde farklı kenar kalınlıklarına sahiptir. Bunlar farklı arka yüzey bombesi işlenerek astigmat etkinin oluşmasına sebep olur (iç astigmat). Bir camın en kalın kenar kalınlığı, her zaman + astigmat yönündedir. Bu örnekte 0 derece yönünde. Bu camda OPTIMA yöntemi uygulanırsa, camın arka yüzeyi 0 ve 180 derecede daha ince yontuluyor, 90 ve 270 derecede ise daha küçük üretilir. Böylece Optima oluşuyor.

OPTIMA siparişi ne zaman gereklidir?

OPTIMA ile en azından 0,5 mm lik bir kalınlık azalması oluşuyorsa mantıklıdır. Bu değerin hesaplanması gerekir. Her bir sipariş’te dikkate alınması gereken bilgiler şunlardır:

– Cam Modeli ve büyüklüğü (Faks Formuna çizilmesi gerekir, veya çerçeve taranır)
– Odak Ölçüleri ( PD, Yükseklik)
– Cam Materiyeli
– Cam numaraları -ve prizmatik Değerler
– Cam Cinsi (Tek Odaklı, Bifokal,Progresif)

ZEISS VISUSTORE Sipariş Programı ile Optima hesaplaması


ZEISS VISUSTORE Sipariş Programı ile Optima hesaplaması

Birçok diyoptri ve prizma kombinasyonu mümkün olduğu için, cam numaraları belirtilmeden OPTIMA hesaplaması mümkün değildir.

Bu hesaplamayı gözlükçü, müşterisine cam önerirken anında Winfral bilgisayar programı ile gösterebilir, kalınlık ve ağırlık avantajını görsel olarak sunabilir.

Kaynak: Zeiss Kompendium

Bilgi için: Müyesser Altındağ
m.altindag@cem-fa.com.tr