Mineral gözlük camlarında da olduğu gibi, organik gözlük camlarının kaplaması için de aynı fizik prensipleri geçerlidir (Kalınlık ve Dalga boyu isteği).

Mineral ve organik camların farklı hammaddeden kaynaklanan özelliklere sahip olduğu için kaplama teknolojisi de farklıdır.

Organik camlar:
-Sıcaklık dan dolayı esner ve genişler
-Aynı ısıda kalma özelliği çok düşüktür
-Bir madde ile birleşme özelliği cama göre farklıdır

Mineral cam 20–300 ºC derecelerde dahi ısıdan genişlemez. Organik camın genişleme ve ısıya karşı özelliği tamamıyla farklı olduğu için, mineral camlarda çok sıcak ısılarda, organik camlarda ise soğuk ısıda kaplama işlemi gerçekleşmelidir.Bu gereksinimlerden dolayı tamamıyla yeni kaplama teknikleri geliştirildi.

Kaplama Cinsleri

Yüksek indisli organik camlar genellikle üç farklı kaplama ile korunur:
-Sert vernikten veya silikon reçineden kazanılan sert kaplama camları çiziklerden, kesiklerden ve aşınmadan korur.
-Bu kaplamanın üzerine bağlayıcı bir madde yerleştirilir.
-Metal oksitlerden kazanılan orta tabaka antifefle kaplamasıdır ve soğuk buharlama yöntemiyle camların üzerine püskürtülür.
-En dış tabaka olan hidrofobik* koruyucu tabaka, camların kır ve toz tutmamasını sağlar.

*hidrofobik= su tutmayan

Sert Kaplamalar

Daldırma yöntemi ile vernik kaplama

Camlar ultrasonik banyoda temizlendikten sonra cam tutucularına yerleştiriliyor. Böylece her iki tarafa da istenilen kalınlıkta daldırma yöntemi ile siloksan tabakası vernikleniyor.
Camlar çok hızlı bir şekilde banyodan çıkartılmalıdır, yoksa kaplamada farklı kalınlıklar oluşur. Bunun için vernik banyosu için kullanılan tüm cihazlarının titreşimsiz monte edilmesi şarttır. Bu işlemden sonra vernik kaplama yaklaşık 100 derece bir ısıda sertleştiriliyor.
Sonuç olarak çizilmeye karşı daha dayanıklı bir cam yüzeyi kazanılıyor. Temizleme maddelerine ve günlük kullanılan maddeler de bu kaplamayı bozamıyor. Ancak sert alkalik maddeler kaplamaya zarar verebiliyor. Cam kesme makinesinde da çok fazla sıkıştırılmaması gerekiyor.

Spin-Coating – Rotasyon yöntemi ile sert kaplama

Spin-Coating adı verilen bu sert kaplama yöntemi için cam çok hızlı bir rotasyon halinde iken üzerine bir damla vernik damlatılıyor. Bu vernik damlası çok hassas bir dozda damlatılmadan önce, çok temiz olması gerekiyor ve bunun için ince filtreden geçmesi gereklidir. Spin-coating özellikle az sayıda cam kaplamaları gerektiğinde kullanılıyor. Vernik kaplama çok kısa sürede havada kuruyabiliyor.

Yansımaları Azaltan Kaplamalar

Bilinen Antirefle kaplamaları birçok kaplama paketlerinden oluşur. Bu kaplamalar değişken olarak yüksek ve düşük indisli metal oksitlerden kazanılır. Yüksek indisli kaplamada zirkonyum oksit, düşük indisli kaplamalar için ise kuvars kullanılır. Mekanik etkenlere daha dayanıklı olduğu için, en dış kaplama her zaman kuvars kaplaması olur.
Kuvars kırılma indisi (n=1,47) ile CR 39 kırılma indisi  (n=1,502) , birbirine çok yakın oldukları için, birçok kaplama paketi gerekmektedir. Bu yüzden daha yüksek indise sahip olan zirkonyum oksit (n=1,8) ara kaplama olarak kullanılıyor. Bu metal oksitler elektron buhar şekline getirtilerek vakum hücresi içerisinde camlara püskürtülüyor. Bu buhar, tepsinin üzerine yerleştirilmiş, camların üzerini kaplıyor.

Clean Coat- Koruyucu kaplama

Su ve kir tutmama görevi olan, hidrofobik kaplama camın en üst yüzeyindedir.

Satılan camların büyük bir kısmı antirefle kaplamalı olduğu için, parmak izleri ve kirler daha şeffaf camların yüzeyinde daha çok belli oluyor ve çok rahatsız ediyor. Bunun için Clean Coat adı verilen koruyucu bir kaplama geliştirilmiştir ve bilinen tencere veya tavada kullanılan Teflon kaplamaları gibi, suyu ve yağı tutmaz.
Böylece Clean Coat ile kaplanmış camı çok sık temizlemek gerekmiyor.

Gözlük Camlarında Renklendirme

Renkli organik camlar

Organik gözlük camları daldırma metodu ile renkleniridir. Renkli bir banyoya daldırılarak istenilen renk elde edilebilir. Bu işlemde renk molekülleri camın yüzeyini homojen bir şekilde renklendiriyor. Bu şekilde birçok cam rengi birleştirilebilir. Renk çeşitlerinin sınırı yoktur. Aynı zamanda organik camların renkleri değiştirilebilir veya açılabilir. Filtre camlar görünen ışığı yaklaşık %15 emiyor.

Renkli Mineral Camlar

Mineral camların renklendirilmesi iki şekilde gerçekleşiyor:

– Hammaddenin renklendirilmesi
– Vakumda buhar yöntemi ile.

Hammadde renklendirildiği zaman kalınlığa endeksli koyuluklar meydana gelir. Bu yüzden camlar genellikle buhar yöntemi ile renklendiriliyor. Böylece yüksek dioptrik değerlerde dahi, tüm cam çapında aynı renklendirme gerçekleşebiliyor.

Güneş Camları

Görünen ışığın yaklaşık %20 sinden fazlasını absorbe eden (emen) gözlük camlarına güneş camı denir.

Güneş camlarının UV-A ışınlarının emilmesine ve koyuluk oranına göre, farklı kategorileri vardır.

En çok bilinen koyuluk oranları : % 35, 50,75 ve %80.

Din 58217 güneş camlarını detaylı tarif eder. Üstün kalitede bir güneş camı aşağıdaki özellikleri taşımalıdır:

– UV-B ışınları tamamen emilmeli
– UV-A ışınları 360 nm’ye kadar çok az oranda geçirilmeli
– 450 ile 650 nm arasında hiçbir renk tamamıyla absorbe edilmemeli
Bunun anlamı, tüm renklerin mevcut olması ve arada tek renklerin filtrelenmesidir. Böylece doğal renk görünümü sağlanabilir.

 

Bilgi için: Müyesser Altındağ
[email protected]